Raftul meu de la Cărturești

Invitat de Cărturești să propun o selecție – un raft – de cărți de cinema, am încercat să țin în echilibru critica, teoria și istoria filmului, titluri clasice, titluri-eveniment la zi și titluri pe care pur și simplu le iubesc, o cât mai mare varietate de obiecte de analiză și de feluri de a le privi.

Mi-am impus reguli (de pildă, să nu includ în selecție cărți care țin chiar de bibliografia de bază a domeniului: am omis astfel scrierile lui André Bazin, pe ale lui David Bordwell sau Transcendental Style in Film a lui Paul Schrader), pentru ca apoi să-mi permit derogări (de pildă, includerea lui Siegfried Kracauer cu From Caligari to Hitler – un clasic de aceeași statură). Nevrând ca selecția mea să fie în mod prea bătător la ochi una „de autor”, amprentată prea apăsat de gustul meu personal, mi-am omis unii dintre favoriții all-time (cum ar fi Graham Greene în ipostaza lui de cronicar de film), însă peste alte pasiuni (critica publicată de Pauline Kael, de Raymond Durgnat sau de Manny Farber) n-aș fi fost capabil să sar. Alte limitări sau constrângeri – aceea de a selecta cărți editate sau reeditate recent și, desigur, în primul rând cărți în limba engleză (cu franceza clasată pe un îndepărtat loc doi) – n-au venit de la mine: în mod ideal, această selecție n-ar fi trebuit să fie dominată atât de copleșitor de culturi cinefile, critice sau academice anglo-saxone. Altceva, însă, nu am să-i reproșez – ea conține minunății de multe-multe feluri pentru cititorii români interesați serios de reflecția asupra cinemaului.

Raftul cu recomandările mele poate fi explorat deja de o lună atât online, cât și la librăria Modul Cărturești. Câteva titluri deja s-au vândut. Am înțeles că unele dintre acestea vor fi din nou disponibile în viitorul apropiat – de pildă, sper că Signs and Meaning in the Cinema a lui Peter Wollen se va întoarce cât mai curând pe raft. (E un moment bun pentru a-l reciti pe acest mare teoretician britanic – unul dintre gânditorii mei preferați despre cinema -, a cărui moarte a fost anunțată săptămâna asta.) O altă carte de pe raftul inițial, inaugurat acum o lună – e vorba despre culegerea de scrieri despre cinema ale Annettei Michelson -, pare să fi devenit indisponibilă. În fine, alte cărți încă sunt așteptate să sosească – am fost anunțat că volumul colectiv Manny Farber: Paintings & Writings, coordonat de Michael Almereyda, Jonathan Lethem și Robert Polito (simpla transcriere a titlului, cu tot cu numele coordonatorilor, îmi ridică pulsul), va fi pe raft imediat după Crăciun.