Double feature (2 for 1): „Butch Cassidy și Sundance Kid” și „Hoarda sălbatică”, puse față în față, după 50 de ani, de Nae Caranfil și Andrei Gorzo

Double feature

„Pe 18 iunie s-au împlinit 50 de ani de la premiera mondială a Hoardei sălbatice/ The Wild Bunch, de Sam Peckinpah. Pe 23 septembrie se vor împlini 50 de ani de la premiera lui Butch Cassidy și Sundance Kid/ Butch Cassidy and the Sundance Kid, de George Roy Hill. Așadar, două westernuri din 1969, cu subiecte oarecum asemănătoare – ambele au ca protagoniști proscriși ajunși aproape de capătul drumului, care la un moment dat își caută refugiul dincolo de granițele Statelor Unite, în Bolivia, respectiv în Mexic –, dar foarte diferite ca ton. Butch Cassidy și Sundance Kid a devenit legendar la Hollywood încă de dinainte de a fi filmat, datorită forței de seducție a scenariului lui William Goldman, model se scriitură venerat până în ziua de azi de cursanții a nenumărate ateliere de scenaristică. Hoarda sălbatică n-a fost un fenomen popular de aceeași mărime, însă, prin forța poetică a imagisticii sale sângeroase (comparate de criticul Pauline Kael cu a lui Goya) și prin relevanța sa politică, a „extins demonic” (vorba unui alt critic american, Stanley Kauffmann) posibilitățile estetice și tematice ale westernului.

Regizorul-scenarist Nae Caranfil (a cărui formare datorează mult lui Butch Cassidy și Sundance Kid) și criticul Andrei Gorzo (dintre ale cărui experiențe cinefile formatoare niciuna n-a depășit în intensitate întâlnirea cu Hoarda sălbatică) își doreau de peste 15 ani să pună față în față cele două westernuri, într-o proiecție publică. Dubla aniversare de 50 de ani constituie o ocazie ideală.”

Proiecția va avea loc la Cinemateca Eforie din București în data de 28 iunie, începînd cu ora 17:00.