Filmul meu preferat de la NexT

Festivalul de scurtmetraj NexT – o foarte distinctă instituție bucureșteană de cultură cinematografică – și-a încheiat recent cea de-a 12-a ediție (14-17 decembrie). Coordonatoarea festivalului, Yvonne Irimescu, a anunțat că alte ediții nu vor mai fi, cel puțin în viitorul apropiat.

NexT fusese creat, la inițiativa Adei Solomon, în memoria regizorului Cristian Nemescu și a designerului de sunet Andrei Toncu, dispăruți în 2006, într-un accident de mașină, la vîrstele de 27, respectiv 28 de ani.

E un festival de care am fost apropiat: la primele șapte ediții (2007-2013) am făcut selecția filmelor din competiție (în primii patru ani singur, în ultimii trei în colaborare cu Irina Trocan). Și mă emoționează foarte tare inițiativa Luizei Vasiliu de a face o anchetă printre spectatori și prieteni de cursă lungă ai festivalului, dar și printre persoane implicate, într-un moment sau altul, în organizarea lui, invitîndu-i să-și aleagă filmele preferate din istoria NexT.

Au răspuns Ada Solomon, Alexandra Safriuc, Cătălin Cristuțiu, Tudor Cristian Jurgiu, Paul Negoescu, Irina Trocan, Oana Ghera, Cristi Luca, Serghei Rugasky și Paul Petrache. Am răspuns și eu, cu un text scris dintr-o suflare despre unul dintre filmele mele preferate, scurte sau lungi, din toată istoria cinemaului.

Mediterranees

Întregul grupaj de pe Scena9 poate fi citit aici – unde, de asemenea, poate fi văzut în întregime filmul despre care scriu.